Aftellen naar de Dakar 2024: het team van Sébastien Loeb Racing test de RZR Pro R Factory in de VS

Voorafgaand aan de 48e editie van de Dakar-rally, die in januari komend jaar in Saudi-Arabië plaatsvindt, zijn de twee SSV-piloten van het Sébastien Loeb Racing-team, Xavier de Soultrait en Florent Vayssade, afgelopen maand naar de VS gevlogen om in Minnesota een bezoek te brengen aan het Polaris Factory Racing Team en de RZR Pro R Factory te testen.

De Dakar-rijders werden verwelkomd door het Polaris Factory Racing Team. Het team liet hen kennismaken met de RZR Pro R Factory, de SSV waarmee het Sébastien Loeb Racing-team de Dakar 2024 gaat rijden, en met de mensen van het engineering- en ontwikkelingsteam dat verantwoordelijk was voor dit voertuig.

Ik was erg onder de indruk van de kennismaking met het Factory Racing Team in Minnesota. Het is ongelooflijk hoeveel passie iedereen bij Polaris heeft voor het racen”, vertelde Xavier de Soultrait. “Alle ingenieurs van het team, en dat zijn er nogal wat, zijn erg geïnteresseerd in de Dakar. Ze willen weten hoe de rally in zijn werk gaat en hoe ze ons kunnen helpen te winnen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de voorbereiding van het Sébastien Loeb Racing-team en die van het Factory Team. Elk kampioenschap heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken, maar we hebben allemaal één doel: winnen.”

De eerder dit jaar onthulde, volledig nieuwe Polaris RZR Pro R Factory is de eerste speciaal voor dit doel gebouwde, raceklare UTV ter wereld en is erg belangrijk voor het Polaris Factory Racing Team. Dit voertuig stelt nieuwe maatstaven in de UTV-raceklasse. Het Pro R-platform heeft qua power, duurzaamheid en controle nieuwe hoogten bereikt dankzij de kracht en het innovatievermogen van het team Polaris-ingenieurs en de ervaring van de piloten die hun sporen meer dan verdiend hebben in de offroad-racerij. De RZR Pro R Factory is gebouwd op een supersterk en licht chassis dat voldoet aan de FIA-normen voor de T4-klasse. Hiermee is deze SSV bestand tegen de permanente zware belasting die kenmerkend is voor de Dakar, voor velen de zwaarste rally in de wereld. 

De krachtigste motor ter wereld die in een voor de consument beschikbare side-by-side wordt geleverd, de natuurlijk aangezogen 2 liter viercilinder ProStar Fury, vormt het hart van het voertuig. Hij levert in standaardtrim een vermogen van 225 pk. Deze motor wordt gecombineerd met de volledig op de wedstrijdsport afgestemde aandrijflijn en transmissie, die het vermogen optimaal weten over te brengen, de FOX 3.0 Live Valve X2-schokdempers met interne bypass, het speciaal voor racen afgestelde DYNAMIX DV-systeem voor optimale controle, exclusieve beschermdelen om de woestijn te weerstaan en een verbeterde race-ergonomie.

De nieuwe RZR Pro R Factory is gebouwd en ontworpen voor het racen. Ik had direct het gevoel in een echte raceauto te zitten”, aldus De Soultrait.De prestaties van het chassis en de motor zijn indrukwekkend.

Hij heeft dezelfde rijeigenschappen die ons zo positief verbaasden tijdens de Dakar 2023. En de prestaties en degelijkheid van de standaard RZR Pro R. Het chassis is top. De SSV is gemakkelijk te beheersen en uitstekend in balans: perfect voor in de zandduinen. Ik kijk echt uit naar de wedstrijd.

We willen in de Dakar 2024 een belangrijke rol spelen en zullen daarom minder met de handrem erop rijden. Natuurlijk moeten we finishen. Maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we een podiumplek halen en een of meer etappes winnen.”


De RZR Pro R Factory die voor het Sébastien Loeb Racing-team wordt geprepareerd, wordt gebouwd in de Polaris-fabriek in de VS. Ter plaatse zullen ook de laatste controles en de tests plaatsvinden. Tot de training voor de Dakar behoort ook het Polaris Camp Maroc 2023. Dit offroad-evenement voor klanten wordt elk jaar door Polaris Frankrijk georganiseerd. Xavier en zijn navigator Martin Bonnet zullen hieraan meedoen en zo nog meer ervaring opdoen in een SSV.

“In 2023 heb ik geleerd wat het belangrijkste is bij een side-by-side: je moet nooit stoppen, maar altijd met een behoorlijk tempo blijven rijden. Martin en ik moesten vorig jaar nog alles leren. Dit jaar zijn we dan ook zeker sterker!”

De RZR's Pro R Factory van het Sébastien Loeb Racing-team debuteren op 5 januari 2024 bij de start van de 48e editie van de Dakar-rally. Ze spelen een belangrijke rol in het bereiken van het hoofddoel van het team voor het vijf jaar durende rallyraidprogramma dat samen met Polaris Off Road Vehicles is opgezet: een leidende rol spelen in de SSV T4-klasse. 

Volg het team op Facebook en Instagram: @loebracing

Neem voor meer media-informatie over Polaris RZR Pro R contact op met Ron Betist via +31 629 563 006 of stuur een e-mail naar rbetist@jeegee.nl.

Neem voor meer informatie over het Sébastien Loeb Racing-team contact op met Amandine bij FrayMédia: 
amandine.chene@fraymedia.fr

OVER POLARIS
Als wereldleider in powersports pioniert Polaris Inc. (NYSE: PII) met productdoorbraken en verrijkende ervaringen en diensten die mensen hebben uitgenodigd om het plezier van buiten zijn te ontdekken sinds onze oprichting in 1954. Het hoogwaardige productassortiment van Polaris omvat de Polaris RANGER®, RZR® en Polaris GENERAL™ side-by-side off-road voertuigen; Sportman® all-terrain off-road voertuigen; militaire en commerciële off-road voertuigen; sneeuwscooters; Indian Motorcycle® middelgrote en zwaargewicht motorfietsen; Katapult® moto-roadsters; Aixam vierwielers; Goupil elektrische voertuigen; en ponton- en dekboten, waaronder toonaangevende Bennington-pontons. Polaris verbetert de rijervaring met een robuust portfolio van onderdelen, kleding en accessoires. Polaris heeft zijn trotse hoofdkantoor in Minnesota en bedient meer dan 100 landen over de hele wereld.
www.polaris.com

OVER SÉBASTIEN LOEB RACING
« Het hoogst mogelijke, zo snel mogelijk»
Toen het in 2011 werd opgericht, werd het Sébastien Loeb Racing Motor Racing Team gekozen om te voldoen aan de hoge ambities van de oprichters, Dominique Heintz en Sébastien Loeb. Deze woorden worden vanaf het eerste jaar van hun bestaan gerespecteerd met een indrukwekkende staat van dienst sinds 2012. Voortbouwend op de ervaring van Sébastien Loeb als rally-raid-coureur, eerst bij Peugeot en vervolgens bij Prodrive, besloot Sébastien Loeb Racing een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis te schrijven door een rally-raid-programma binnen het team te ontwikkelen. met een visie van 5 jaar, met de steun van een SSV-fabrikant, POLARIS.